Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena
Klik za novi osjećaj!
Naslovnica
Događanja
Ulaznice
O Areni
Multimedija
Marketing
Najam dvorane
Kontakt
Press centar
English
Datum događaja:
04/11/11
"Stvarno nestvarno"
Parni valjak u Spaladiumu!
Parni valjak u Spaladiumu!

Parni valjak dolazi u Spaladium Arenu 04/11/11, a ne bi trebalo opisivati o kakvoj moćnoj grupi se radi. Nakon ponovnog okupljanja (2009.) Valjak je zatresao regiju, punio je arene gdje god da je došao i sad je red da i u Spaladium prezentira sve svoje uspješnice.

Valjak je jedan od najvećih, odnosno najpopularnijih, zagrebačkih pop-rock sastava. Osnovan je 1975., a na sceni je do dana danas, sa malom pauzom 1988. godine te četverogodišnjom pauzom od 2005. do 2009. godine. Grupa je nastala razilaženjem Grupe 220.

Ova je grupa, jedna od "pokretača" čitavog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima, a izbacila je mnogo hitova, poput: "Lutka za bal", "Stranica dnevnika", "Neda", "Moje dnevne paranoje", "Uhvati ritam", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Sunčanom stranom" i drugih uz koje su odrastale starije generacije, a uz njih zaplešu i današnji mladi.

Ovo je prvi put da će svirati u Spaladiumu i Hus&comp. najavljuju raskošnu produkciju na razini najvećih svjetskih grupa...

 -Mislim da je dobro što dulje zadržati dijete u sebi. Potpunu slobodu mogu poistovjetiti s djetinjstvom - svijet ti je do koljena tvojih roditelja, a ispod koljena je tvoj. Možda je i alibi kad treba donositi neke odluke i priklanjati se konvencijama -...... neka su od razmišljanja glavnog autora u Parnom valjku Huseina Hasanefendića-Husa koja je rekao u intervjuu za Muzika.hr prije dvije godine i koja dobro objašnjavaju estetiku nastajanja povratničkog albuma Parnog valjka, prvog nakon, i boljeg od solidnog "Pretežno sunčano?" iz 2004.

Novi album "Stvarno nestvarno" proslava je svega što je Parni valjak činio u svojoj 35-godišnjoj karijeri: s muzičke strane čuju se 'veliki' refreni, pogodni za zborno pjevanje na koncertima, a gitaristička tutnjava i moćna puhačka sekcija, uz preciznu i kompetentnu ritam sekciju daje  mastan obrok za sve fanove rock'n'rolla glavnog toka, iliti mainstream rocka. Deset je pjesama, kao začini su ubačeni elementi soula i bluesa, i u svakoj se nalazi melodijska dionica koja će se za uho zalijepiti i pozivati da pjesmu preslušate opet.

Pjevanje Akija Rahimovskog je na visoko profesionalnoj razini, a upravo takvo je i sviranje ostatka benda. Hus je bendu podario 10 boljih pjesama nego na "Pretežno sunčano?", bend je fokusiran, iz svake pjesme osjeti se želja autora, glazbenika i pjevača da kaže baš sve što može u datom trenutku, i to im uspijeva, a osim toga, rijetko na ovom albumu Valjak zvuči isforsirano, kao što povratnički albumi starih bendova već znaju zvučati.

Doduše, povremeno je prisutna infantilnost, ali valjda to tako treba biti jer se tako Hus i ekipa osjećaju. Uvodna "Nakon svih godina" već je dvije godine u eteru i postavlja osnovni ton ploče: momak koji baš nije uvijek bio u realitetu je dobio lekciju od stvarnosti i bivše cure jer se previše igrao s njom, a u ostatku ploče se izmjenjuju tematike snova, ideala i vjerovanja.
Hus još njeguje poetiku 'hvali odraslost, drž' se djetinjstva': često se susreću priželjkivanje i sanjarenje, te želja za lutanjem, programatski opisana stihovima "ne dam mašti da nestane i ne dam djetinjstvu da prestane" u naslovnoj pjesmi.

Za one koji nisu shvatili od prve, sličan se teritorij posjećuje u narednoj "Kralj iluzija", a i "Aleluja" počinje stihovima "Dobro jutro draga moja u ovo vrijeme teških snova". Zato "Istina" ima vrlo mračno-blueserski štih (istina boli?), a zaključna, akustični valcer "To sam stvarno ja" solidno završava četrdesetominutnu priču o pedesetak godina starim sanjarima koja će prilično razveseliti stare fanove Parnog valjka, a moguće je da svojim tako dobrodušnim i zarazno naivnim diskursom privuče u svoje krilo nekog kome se Valjak do sada nije pretjerano sviđao.

 

Dodano: 14/09/11

Imaš ideju za događaj ili koncert? Klikni ovdje i osvoji nagradu!
Komentiraj

Ime*

E-mail*

Tekst*

Prepiši*
Spaladium Arena ovdje

Rekla kazala

1
PARNI VALJAK
23/09/11 / 17.11h
@ NAPOKON!
2
Duje
25/09/11 / 16.31h
@ 2 dana posli mog rodendana..ovo ce bit jedan od lipsih rodendanskih proslava
Spaladium Arena Spaladium Arena

Videogalerija
xHTML validIvan Aras
CSS validInside Hosting