Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena
Klik za novi osjećaj!
Naslovnica
Događanja
Ulaznice
O Areni
Multimedija
Marketing
Najam dvorane
Kontakt
Press centar
English
Hvala
Hvala!
Datum događaja:
03/07/12
The Cult
The Cult (fotogalerija)
The Cult (fotogalerija)

Bila su to post-punk vremena u Engleskoj, početak osamdesetih, kada je Ian Astbury u Bradfordu osnovao Southern Death Cult. Teško da se tada mogao ponadati kako će kroz nekoliko godina postati perjanica britanskog rocka i jedan od najznačajnijih 'otočkih' bendova uopće. Doduše, ne pod tim, već pod malo izmijenjenim imenom – The Cult, čija priča započinje prije nešto manje od tri desetljeća.

Ian je gledao nastup još jednog post-punk sastava, Theatre of Hate, i oduševio se s gitaristom Billyem Duffyem, kojeg je 1982. pozvao u svoj bend, čije je ime godinu kasnije evoluirao u The Cult, koji je ispisao jednu od najsvjetlijih stranica u povijesti rock glazbe. S godinama, duo Astbury/Duffy postaje sastavni dio rock enciklopedija i jedan od najpoznatijih skladateljskih parova svih vremena.

Nakon nekoliko singlova i kompilacije „Death Cult“ (1983.), debitantski album „Dreamtime“ s prvim hit-singlom „Spiritwalker“ izlazi 1984., a veliki uspjeh stiže s drugim albumom „Love“ (1985.), koji sadrži dva ponajveća hita u karijeri benda, „Rain“ i „She Sells Sanctuary". The Cult je na prva dva albuma iskombinirao elemente post-punka, bluesa, rocka i hard rocka i donio potrebnu svježinu na pomalo potrošenu britansku, ali i svjetsku rock scenu. Popularnost i mainstream uspjeh potvrđen je hard rockerski nastrojenim albumom „Electric“ (1987.), s hitovima „Wild Flower“ i „Lil' Devil“, te još čvršćim, hevijaneriziranim „Sonic Temple“ (1989.) s perjanicama u pjesmama „Edie (Ciao Baby)“ i „Wild Flower“, koji je obilježio kraj najuspješnijeg razdoblja The Culta.

Prva polovica devedesetih donijela je dva albuma, „Ceremony“ (1991.) i „The Cult“ (1994.), kojima niti publika, a niti kritika nije bila sklona, a koje su kulminirale raspadom benda 1995., koji je potrajao više od tri godine. Prvi reunion dogodio se 1999., kada su se Ianu i Billyu pridružili ex-Porno for Pyros basist Martyn LeNobl i Matt Sorum, bivši bubnjar Guns N' Rosesa, a 2001. donijela je povratnički album „Beyond Good And Evil“, ali i novi raspad benda. Period između 2002. i 2004. najpoznatiji je po Ianovoj suradnji s članovima The Doorsa u projektu Riders Of The Storm.

Novo okupljanje dogodilo se 2005., a dvije godine kasnije The Cult objavljuje osmi studijski album „Born Into This“, kojemu je prethodila turneja u sklopu koje je održan odličan koncert na Drava Rock Festu u Koprivnici, što je bio prvi nastup The Culta u Hrvatskoj. Drugi puta bilo je u Zagrebu, najesen 2009. godine u rasprodanom Domu sportova u sklopu turneje Love Live Tour na kojoj su svirali po mnogima svoj najbolji album „Love“.

Period od te turneje pa do danas, The Cult koristi za snimanje novih materijala, pa je tako 2010. izašao EP „Capsule“, a „Choice of Weapon“, album koji je najavljen na turneji početkom prošle, izaći će u svibnju ove godine. Taman dovoljno da se publika u Hrvatskoj navikne i na nove pjesme. Stare su stare, ali vječne. Bile, jesu i ostat će, i garantiraju još jedan spektakl u Hrvatskoj uz The Cult.

Treći hrvatski koncert, treći hrvatski grad, treći hrvatski spektakl – Split, Spaladium Arena – 3.07.2012. Dodano: 08/03/12

Imaš ideju za događaj ili koncert? Klikni ovdje i osvoji nagradu!
Komentiraj

Ime*

E-mail*

Tekst*

Prepiši*
Spaladium Arena ovdje

Rekla kazala

1
Mator
21/06/12 / 13.41h
@ I am going first time to Croatia, to Split and I see that there will have concert my most favorite group The Cult! Thats realy good and we will see there! Martin from Bratislava (Slovakia) :-)
2
Mario Bilić
27/06/12 / 12.20h
@ molim vas mozete li prenijeti ekipi iz CULT a da smo mi ovdje u provinciji prvi puta u prilici ih vidjeti uzivo i da bi voljeli da na koncertu sviraju svoje stare stvari ( kao na LOVE turneji )
Spaladium Arena Spaladium Arena

Videogalerija
xHTML validIvan Aras
CSS validInside Hosting