Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena Spaladium Arena
Klik za novi osjećaj!
Naslovnica
Događanja
Ulaznice
O Areni
Multimedija
Marketing
Najam dvorane
Kontakt
Press centar
English
Hvala
Hvala!
Datum događaja:
24/10/10
http://www.oliver.hr
FOTO: Oliver u Spaladiumu!
FOTO: Oliver u Spaladiumu!

Oliver Dragojević, velikan hrvatske glazbene scene, održat će 24. listopada 2010. koncert u Spaladiumu. Predstavit će novi album - Samo da je tu - ali će nas vratiti u prošlost sa svojim najvećim hitovu.

Oliverov koncert organizira Ictinus grupa, koja je organizirala i koncert najpoznatijeg Velolučanina u Royal Albert Hallu.

Nedavno je bard splitskog novinarstva Zlatko Gall recenziravši novi Oliverov glazbeni uradak  napisao:

U osvrtu albuma "Vridilo je" zapitao sam se – doduše retorički - može li album s deset laganica, jazzy stilizacijama i prigušenom atmosferom, sa skladbama primjerenijim za slušanje iza ponoći u sofisticiranim lounge-barovima nego li u bučnim kafićima i na dernecima, prigrliti publika koja je od "novog" Olivera možda očekivala (samo) dalmatinske budnice?

Golem uspjeh albuma, Oliverova doslovna "nova svitanja" i uspjele glazbene avanture dosanjane i suradnjom s iznimnim glazbenicima svjetskog ugleda i nastupima na slavnim pozornicama, najbolja su ocjena njegove vrijednosti i odgovor na postavljena pitanja. Može li i "Samo da je tu" učiniti isto? Može. Možda, čak i više jer očito je riječ o albumu koji će sjajno leći uz sve vremešne – pa i one najstarije - Oliverove zgoditke ali i zadovoljiti publiku koja se "navukla" nakon "Vridilo je".

"Jubavi mala", za koju je glazbu i tekst napisao Arne Politeo a aranžman sam Oliver, rasna je klavirska balada koja svojim isposničkim uvodom i „redukcijom“ svakako ima nešto od one intimističke atmosfere koja je obilježila koncertni album «Momenti», dok refren koji hoće u uho, diskretni bljeskovi instrumentalista poput saksofona i gitare, jamče radijsku „vrtnju“ kao i svi „klasični“ Oliverovi zgodici.

„Vrime bez vrimena“ – broj Petra Graše koji je, potpomognut Fiamengovom rukom, napisao i tekst – krhka je skladba ljetnog kroja i mediteranskih aranžmanskih stilizacija a Politeova „Dao bi se kladit“ – s pomalo „gibonnijevskim“ aranžmanom Ante Gela – više je no zgodna stilska vježba dalmatinskog popa s diskretnim rock dodirom.

Sjajnu atmosfersku baladu „Prije sna“ je na tekst Željka Pavičića potpisao Branimir Mihaljević – autor glazbe i snolikog aranžmana – a isti autorski dvojac zajedno sa skladateljem Jurom May Stanićem odgovoran je za najbolji broj albuma: „Tristecu“. Natruhe fada i „duh“ Zdenka Runjića iz remek djela „Stine“, Oliveru su savršeno legle za još jednu izvanserijsku i duboko proživljenu izvedbu natopljenu emocijama „južnjačke utjehe“. Politeova „Ne postojim“ s Oliverovim aranžmanom, nastavlja sneno-sjetni ugođaj kao vrhunska balada podcrtana „marsalisovskim“ saksofonom i razmjerno šturom glazbenom pratnjom studijsko-koncertnog „comba“ no neočekivano se „rastvara“ te s izvrsnim gudačima širi u pravu prozračnu panoramsku zvučnu sliku.

«Moja jubav i moj križ» Oliverov je prvi autorski broj na Fiamengov tekst a zna li se da i aranžman potpisuje zajedno s Antom Gelom ne čudi da su se u skladbi našla i diskretna jazzy-pop-rock fraziranja i „splitskofestivalska“ rješenja te štogod od runjićevskog nasljedstva. U prvom redu vokalne stilizacije koje prizivaju „Zelenu granu s tugom zrela voća».

Oliver je autor glazbe – na Fiamengov tekst - i aranžmana u temi «Za onu viru»: prvorazrednu dalmatinsku baladu s odličnim saksofonskim uvodom (da li ga je odsvirao Oliverov omiljeni saksofonist Dražen Bogdanović?) i „laganini“ ljetnom atmosferom. Zna li se da je broj zacijelo posve siguran komercijalni zgoditak i potencijalni radijski hit, logično pitanje glasi: zašto se Oliver već ranije nije okušao i kao autor. Zbog straha od neuspjeha? Možda, no bliža istini mi se čini teza da mu je trebalo svjevrsno „pročišćenje“ te iskustvo „Vridilo je“.

Prvenstveno kao potvrda osobnih glazbenih nagnuća i vizija uključenjem u sve faze nastanka tog – pokazalo se prijelomnog - studijskog albuma iz 2005. Tema „Više nismo svoji“ nova je plodna suradnja skladatelja Stanića (čiji je autorski rukopis uvijek odlično odgovarao Oliverovom pjevačkom i glazbeničkom senzibilitetu), tekstopisca Jakše Fiamenga te aranžera Olivera i Gela.


Očekivano, novi je pogodak dalmatinskog prigušenog i „sporovoznog“ popa kojemu je gabarite, još tamo od albuma „Vrime“, odredio i definirao sam Oliver. Javnosti donedavno potpuno nepoznati Arne Politeo je, kao najprisutniji autor na albumu, pokazao svoj talent i baladom „Sve dok mi je tu“, kojoj je Oliver i aranžmanom i superiornom emocionalnom izvedbom dao bolno ispovjedni štih a nakon već dobro znane i hitoidno potvrđene naslovne teme iz filma „Vjerujem u anđele“, album zaključuje Grašina „Davno izgubljena riječ“.

«Samo da je tu» se možda ne čini tako esencijalnim izdanjem kao što je bio već spomenuti studijski „Vridilo je“ ili pak koncertno remek djelo „Momenti“ ali je nesumnjivo novi veliki Oliverov album dostojan prethodnika.
Pače, dijagnoza je jasna: još jedno reprezentativno izdanje Oliverovih zapanjujućih „novih svitanja“.

 
 
 
 


Dodano: 12/07/10

Imaš ideju za događaj ili koncert? Klikni ovdje i osvoji nagradu!
Komentiraj

Ime*

E-mail*

Tekst*

Prepiši*
Spaladium Arena ovdje

Rekla kazala

1
Tome - Split
13/07/10 / 18.47h
@ Ako Bog da ! jedva Cekan !!!!
2
oliver dragojevic Fan <3
20/07/10 / 17.07h
@ ajmeee..jedva cekaan! moran ci na koncerrt <3<3 OLIVER <3
3
dragan
13/08/10 / 07.52h
@ volim njegove pesme,živim u slovačkoj,tražim nekog ko mi pomože kako dobijem ticket za njegov koncert u areni 24.10.2010 hvala
4
goran
26/08/10 / 15.13h
@ Konacno!! I ja jedva cekan! :-) Za Dragana - Oliver ima koncert i u Areni Zagreb 21.10., karte za 21. se vec mogu kupiti na adresi www.eventim.hr. Pozdrav!
5
Bobana
13/10/10 / 10.58h
@ Preci cu 300 kilometara u jednom smijeru da ga slusam uzivo po prvi put u zivotu, nadam se ne i zadnji... Veliki fan cijelog zivota iz Banja Luke, BiH
6
Aleksandra
21/10/10 / 08.16h
@ Ispunila mi se zivotna zelja!!! Dolazim iz Beograda u Split na koncert!!!
7
Mario
23/10/10 / 18.29h
@ Daj sišajte malo strasti. Oliver je veliki pjevač ali nije velikan. Još od Runiće nije ima ni jedan hit. Sve je to prenapuhano. Jest, dvorane se pune ali i zna se kako se to radi. Malo snizite strasti svi skupa. Ući će u povijest kao odličan pjevač. Nikada neće biti najveći jer to je bio Vice. Uosatlom, danas ima boljih pjevača od njega ali nikada neće izaći na vidjelo dana. I recite "bardu" novinarstva kad već piše hvalospjeve, Oliver nije Velolučanin nego Splićanin. Rođen je u Splitu. Ako ćemo po porijeklu onda..
8
Mario
23/10/10 / 18.30h
@ Daj sišajte malo strasti. Oliver je veliki pjevač ali nije velikan. Još od Runiće nije ima ni jedan hit. Sve je to prenapuhano. Jest, dvorane se pune ali i zna se kako se to radi. Malo snizite strasti svi skupa. Ući će u povijest kao odličan pjevač. Nikada neće biti najveći jer to je bio Vice. Uosatlom, danas ima boljih pjevača od njega ali nikada neće izaći na vidjelo dana. I recite \\\"bardu\\\" novinarstva kad već piše hvalospjeve, Oliver nije Velolučanin nego Splićanin. Rođen je u Splitu. Ako ćemo po porijeklu onda..
9
Mario
23/10/10 / 18.32h
@ Aha, znači autoriziramo. Onda napišite sve najbolje. Po vašoj želji
10
Mare
23/10/10 / 22.50h
@ molim ako neko ima 3 karte nek mi se javi!!!!
11
duje - split
24/10/10 / 02.39h
@ eto napokon je.. jedva cekan ovo vecer.. pocetak nocerta i njegov glas ... veceras cemo splite nahranit dusu.. :)
12
duje - split
24/10/10 / 02.40h
@ eto napokon je.. jedva cekan ovo vecer.. pocetak nocerta i njegov glas ... veceras cemo splite nahranit dusu.. :)
Spaladium Arena Spaladium Arena

xHTML validIvan Aras
CSS validInside Hosting